Отруєння по-київські (Голос України №122)
Прокуратура Оболонського району з’ясовує деталі отруєння 70 киян, яких однією лівою поклала на лікарняні ліжка тендітна курка-гриль. Як повідомив прокурор району Олег Андрющенко, кількість потерпілих ще уточнюють. Проти завідувача виробництва супермаркета «Велика кишеня», що на Героїв Дніпра, порушено кримінальну справу — за службову недбалість. Саме там купували злощасну курятину всі постраждалі. Після масового отруєння інтерес до «смаженої» теми помітно підвищився. Правоохоронці разом із СЕС ініціювали низку перевірок і навіть закрили близько 10 точок продажу тушок-гриль. Але, як з’ясували кореспонденти «Голосу України», сумнівні кури й досі… крутяться на вертелі. Гостям міста підрум’янену птицю пропонують мало не біля потяга — одразу на столичному вокзалі. До того ж жодних документів, що засвідчують її якість, вік і походження, гостинні кухарі вам не покажуть. Політ курки-гриль короткий: термін придатності готової тушки, що зберігається на теплому прилавку, — не більше трьох годин. Після цього її продавати не можна. Та покупцеві вирахувати, скільки годин виповнилося обраній пташці і коли вона «вийде на пенсію», практично неможливо. Залишається вірити продавцям на слово, хоча слів вони якраз не добирають. У цьому ми переконалися, коли разом з координаторами Спілки захисту прав споживачів Солом’янського району міста Києва вирушили в імпровізований рейд столичними «курниками». Біля приміського залізничного вокзалу разом із пивом, соками і водою з лотка торгують курками-гриль — по 55 гривень за штуку. Просто неба стоять дві вимкнені печі з трьома засмаглими тушками. В кожній несучці — по півтора кілограми, каже продавець. Виходить, просять по 27,50 за кіло. Недорого. Покупці поспішають на електричку — одні до Фастова, інші — до Бородянки, тож апетитні тушки без зайвих питань «перелітають» до сумок зголоднілих подорожніх.
— Покажіть, будь ласка, якісне посвідчення та інші документи на вашу птицю, — просить лоточника в спортивному костюмі громадський контролер Спілки захисту прав споживачів Солом’янського району Богдан Хитрий. Продавці помічають у руках мого колеги фотокамеру, вишиковуються стінкою, як на футболі, і затуляють смажених «фотомоделей». Кажуть, що цих курей готують поряд — у багатопрофільному закладі під назвою «Їдальня-кафе-бар». Мовляв, усі документи — в тамтешнього кухаря. — А ви хто такі? — звідкілясь виростає невдоволений нашою цікавістю чолов’яга у спортивній куртці. Відрекомендувався «охоронцем». — Ми — громадська спілка захисту прав споживачів, і з нами — журналісти. Пред’явлені посвідчення охоронця не задовольняють: «А ви допомогли комусь захистити свої права? Покажіть мені, де про це написано!» На допомогу лоточникам виходить кухар з їдальні-бару. Жіночка в білому халаті обіцяє нам за кілька хвилин винести документи на курей-гриль і… зникає. Після 15-хвилинного очікування вирушаємо її шукати до їдальні. «Зайдіть знадвору — перші скляні двері ліворуч», — показує напрямок руху співробітниця закладу. Йдемо за адресою. Перед нашим носом у скляних дверях демонстративно клацає замок… За 30 метрів від їдальні розташована Київська лінійна СЕС Південно-Західної залізниці. Гадаю, з її вікон площу видно мов на долоні. Більше того, вартові гігієни і санітарії щодня дорогою на роботу проходять повз нашу ятку-гриль і якщо не з огляду на службові обов’язки, то принаймні з елементарної цікавості могли б запитати у тутешніх виробників документи. Вирушаємо до СЕС — поскаржитися на непунктуальних співробітників системи громадського харчування. З’ясовуємо: головлікар — у відрядженні. — А ви знаєте, що поряд з вами торгують курками-гриль без документів? — запитуємо в його заступниці Валерії Павлової. — Усі торговельні точки, які тут є, мають необхідні дозволи, — одразу чуємо у відповідь. Після дзвінка начальнику його заступниця радить звернутися по коментарі з офіційним письмовим запитом. Зі змішаними почуттями повертаємося до лотка. Отакої: продавці ятку зачохлили і накивали п’ятами ще до нашого повернення! — От ви напишете про них, підніметься поголос, — швидше за все, ятку з площі тимчасово приберуть. Але будьте певні, вона «вирине» в іншому місці, — каже громадський контролер Спілки захисту прав споживачів Юрій Терещук. Трохи далі помічаємо ще один привід для спілкування із СЕС: біля Макдоналдса на Привокзальній площі усміхнений марокканець жваво нарізає покупцеві шаурму. Знайомимося ближче. «Мене звати Шукрі, я просто кухар», — відрекомендувався смаглявий чоловік. Жодних документів на свою продукцію чи дозволів на торгівлю на наше прохання показувати не квапиться. Каже, що всі папери разом із його паспортом «забрав директор шаурма».